Posts

Showing posts from 2015

Travelog Padang Besar, Perlis.

Image
Trip ke Padang Besar ni sangat gamble which is aku teringin nak naik kereta api ke utara dan patah balik. Takde plan nak travel around the city pun at first. Lepas ajak adik aku Fatiha Medan dan dia on aku terus bukak website Kereta Api Tanah Melayu untuk beli ticket online pada date yang available. Plan untuk gerak tengah malam ticket yang paling lewat dan sampai sana pada siang hari dan balik malam tu dari Padang Besar yang boleh sampai KL esok paginya. Faham tak journey ni? Which mean 2 malam 1 hari. 2 malam tu tidur dalam kereta api.
Gerak dari KTM Klang petang 1 September ke KL Sentral. Keretapi kitorang bergerak pukul 12.47am dari KL Sentral ke Padang Besar berharga RM24 seorang untuk economy class. Dan balik pada 3 September pukul 7.45pm dengan harga tiket RM48 seorang untuk superior night class upper bed. Katil bawah mahal sikit. Nak jimat kitorang amek katil atas pun orait je.

Dari KTM Klang ke KL Sentral lebih kurang 45 minit at non working hours.

Sebenarnya kitorang terlal…

Travelog Time Capsule Retreat, Pahang.

Image
Okay trip #kembaraben yang ni dah plan since bulan February 2015. Tapi disebabkan Time Capsule fully booked and owner bagitau ada kosong on April, so kitorang postponed ke April. Lama nak tunggu semata nak pergi Kuantan je. On that time, capsule ni harga RM119 per night kitorang amek 2 capsules jadi RM238. Aku booked through whatsApp je dengan owner Mrs Young korang google je website Time Capsule Retreat untuk contact number. 

Tak ingat gerak pukul berapa tapi pagi subuh kitorang dah sampai rnr Genting untuk solat and isi perut.
Sampai je kat Sungai Lembing, Kuantan kitorang singgah dulu ke Air Terjun Panching sebelum check in Time Capsule Retreat. 


View nice sangat untuk simply berpiknik or mandi manda. Lepas tu baru menuju ke tempat yang nak ditiju. Sesat jugak mula-mula sebab takde direction atau papan tanda tempat ni entah sampai kemana sebelum tanya dengan orang kat situ baru lah jumpa.

Sampai je terus jumpa owner and check in. Senang sangat check in takde computerized apa-apa pu…