Posts

Travelog Pulau Pinang: Penang Avatar Secret Garden

Image
Assalamualaikum. Aku mulakan travelog tahun ini dengan last minute plan ke Pulau Pinang selama 2 hari 1 malam. Maka, tak banyak tempat dapat aku dan team cover sebab tujuan utama kami untuk jalan-jalan cari makan. 
Untuk ke Penang Avatar Secret Garden ni tak susah. Waze sahaja lokasi nanti Waze akan bawa ke Tai Pak Kong Temple sebab Avatar Secret Garden ni bersebelahan dengan temple tersebut. Sampai di lokasi, adalah lebih baik parking di kawasan luar kerana khuatir kawasan dalam penuh. Almaklum, tempat tengah viral. Bayar RM5 untuk parking seterusnya korang jalan menyusuri orang ramai yang turut sama menuju jalan masuk.
Korang akan lalu di persimpangan rumah Chinese dulu kemudian baru masuk kawasan situ. Sambil jalan tu boleh beli air atau snacks kat uncle aunty dari rumah situ. Sebelum nak memasuki Avatar Secret Garden, kami kena bayar RM5 lagi maybe as entrance fees untuk kebajikan kawasan tu its okay lah kot. And of course perlu datang waktu malam sebab nak tengok lampu kan. Masu…

Travelog Cambodia: Phnom Penh

Image
Booked flight ke Cambodia ni awal dari bulan Nov 2015 lagi masa promo Air Asia. Sorang lebih kurang RM200 kalau tak silap sebab dah tak ingat. Pergi dari KLIA2 ke Phnom Penh and balik dari Siem Reap ke KLIA2. Date 10/8/2016 sampai 17/8/2016. Total duit aku bawak untuk makan, hostel, transport ke hulur hilir berjimba semua usd$200 untuk 8 hari. Percayalah seminggu ni lebih dari cukup kalau nak cover Phnom Penh dan Siem Reap. Aku tak plan nak ke tempat selain dua tempat utama ini. Kalau korang ada budget lebih boleh cover Sihanoukville or lain-lain side of Cambodia. 

HARI PERTAMA DI PHNOM PENH.
Untuk bahagian ini aku nak share untuk Phnom Penh. Flight dari KLIA2 ke Phnom Penh pukul 3 petang and sampai sana pukul 3.55 petang waktu Cambodia. Beza waktu sejam. Sesampai kat airport aku terus beli simcard Cellcard. Lepas tu amek tuktuk terus ke The Penh Guesthouse $9/tuktuk. And harga stay 3 hari 2 malam kat The Penh Guesthouse $44.02 untuk dua orang. Aku booked dari booking.com je tak payah …

Travelog Bangkok: Kanchanaburi

Image
First day ni kitorang dah plan nak gerak ke Kanchanaburi. Satu benda yang aku careless pasal trip ke Bangkok ni, aku tak alert and tak study sangat pasal route transportation kat sini. Ingatkan ada route keretaapi ke Kanchanaburi tapi rupanya takde. So kitorang naik bas bernombor A1 dari airport ke station bas. Dari pintu masuk station bas nak sampai ke exact kaunter Kanchanaburi bernombor 18 kena rajin bertanya. Harga naik mini bas straight ke Kanchanaburi Station 130tb. Kat station bas ni blehlah kalau nak makan ke bersihkan diri sebab perjalanan nanti makan masa lebih kurang 3 jam.



Macam ini lah rupa mini van di Thailand. Selesa lah walaupun kebas.



Lepas 3 jam perjalanan, kitorang sampai ke Kanchanaburi Station Bus. Sampai sana ingatkan ada kudrat nak jalan kaki ke guesthouse sekali tengok maps terus lupakan niat dan terus cari taxi motor ke Tara Raft Guesthouse 30tb sorang. Penumpang motor kat sini takpayah pakai helmet makan tudung pun terbang terbang hahaha
Sampai guesthouse t…